• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2022

  Een radicale democraat

  Franciscus van den Enden (1602-1674)

  Door: Rob Hartmans

  De Nederlandse Franciscus van den Enden was vurig voorstander van een regering door het volk. In de zeventiende eeuw was dat een uiterst omstreden standpunt. Toen Van den Enden ook nog eens betrokken raakte bij een complot tegen Lodewijk XIV, kwam hij in grote problemen.

  Parijs, 27 november 1674. Een grote menigte heeft zich verzameld op de binnenplaats van de Bastille Saint-Antoine, het grote fort dat sinds enkele decennia dienstdoet als gevangenis. De bestorming van dit grimmige bolwerk zal 115 jaar later het startsein van de Franse Revolutie vormen, maar vandaag zit de koning van Frankrijk nog stevig in het zadel. Sterker nog: zo dadelijk worden vier mensen ter dood gebracht die betrokken waren bij een mislukte samenzwering tegen Lodewijk XIV.

  Er staan drie schavotten en een galg klaar. Rond drie uur in de middag worden vier veroordeelden – drie mannen en een vrouw – naar de binnenplaats geleid. De mannen moeten ondersteund worden, omdat ze die ochtend nog de voorgeschreven marteling met de ‘Spaanse laarzen’ hebben ondergaan, waarbij de benen worden verbrijzeld tussen eiken planken die door middel van wiggen tegen elkaar worden geperst. De vrouw en twee van de mannen worden naar een schavot gebracht, waar ze worden onthoofd.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen