Lees artikelen uit ons archief over de naoorlogse geschiedenis, met verhalen over de Cambridge Spies, de DDR en Bloody Sunday.
Naoorlogse geschiedenis
- 21 artikelen



Een zingende boef
De crimineel Hans Gruijters was in de jaren zestig een cultfiguur. Dankzij een optreden in de tv-show van Willem Duys was hij even heel populair.


Alleen wonen was in de jaren zestig al in trek
Vanwege de krapte op de woningmarkt stellen jongeren het samenwonen steeds langer uit. Alleen wonen is populair, een trend die al in de jaren zestig door de overheid werd aangewakkerd.


De ontwrichtende erfenis van Albanië
Premier Rutte neemt deel aan een top in Albanië die in het teken staat van de samenwerking tussen de EU en de Westelijke Balkanlanden. Albanië wil dolgraag lid worden van de Europese Unie, maar zit al sinds 2004 in de wachtkamer omdat het corruptie en zware misdaad niet effectief weet te bestrijden. Die zijn een erfenis van de jaren negentig, toen het land in totale anarchie verkeerde.


Coen Verbraak interviewt Ad Melkert
Tijdens het Geschiedenis Festival op 15 oktober sprak journalist Coen Verbraak met oud-politicus Ad Melkert. Hieronder leest u het transcript van dat interview, waarin Melkert vertelt over zijn loopbaan, de PvdA en Pim Fortuyn. Verbraak: Goedemorgen. En goedemorgen meneer Melkert. Melkert: Goedemorgen. Goedemorgen iedereen V: Moest u van ver komen? M: Ik kom uit Den...


‘Nationalisten vertellen een verdraaid verhaal’
In De macht van het verleden vertelt Ivo van de Wijdeven hoe regeringsleiders de geschiedenis gebruiken voor politieke doeleinden.


De hysterische nineties
De KRO-NCRV maakte een nieuwe serie over de Bijlmerramp. Na het bekijken van de eerste beelden houdt onze columnist Beatrice de Graaf haar hart vast.


Nederlandse hulp aan Biafra
Nederland zamelde gisteren tientallen miljoenen euro’s in voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. In 1968 kwam er een massale hulpactie op gang voor de hongersnood in Biafra.


Onderduik voor vrouwen
Voor mishandelde vrouwen en hun kinderen bestond in Nederland nauwelijks opvang. Tot feministes in de jaren zeventig en tachtig Blijf van m’n Lijf-huizen oprichtten. Vrouwenmishandeling belandde daardoor op de maatschappelijke agenda. Duidelijk werd dat de artsen, politie en politiek altijd hadden weggekeken. Op dinsdag 9 oktober 1974 stond op de binnenlandpagina van Het Vrije Volk...


Zorgen om een kortere schoolweek
Door het nijpend lerarentekort overwegen sommige scholen een vierdaagse schoolweek in te voeren. In de jaren zestig bogen politici zich over de vraag of leerlingen voortaan beter vijf in plaats van zes dagen naar school konden gaan, omdat steeds meer ouders een vijfdaagse werkweek kregen. Beleidsmakers voorzagen een hoop problemen als kinderen op zaterdag thuisbleven....


‘De Nederlandse identiteit zit in een dip’
Willem Frijhoff vindt het belangrijk dat een land een positief verhaal over zichzelf ontwikkelt. Het huidige Nederland lijkt daar niet toe in staat.


Even wankelt de DDR
Binnen enkele dagen veranderde een massale opstand de DDR in een chaos. De Juni-opstand van 1953 was het eerste grote verzet in een Oostblokland tijdens de Koude Oorlog. ‘Wir wollen frei sein!’ scandeerden de betogers. Alleen dankzij steun van de Sovjets wisten de communistische leiders de macht te behouden. In 1949 werd de Duitse deling...


Heel Holland leert Chinees
Een nieuw lespakket moet kinderen wijzen op anti-Aziatisch racisme in Nederland. In 1986 probeerden presentatoren van een televisiecursus Mandarijn stereotypen te ontkrachten.