Lees artikelen uit ons archief over foute Nederlanders in de oorlog, met verhalen over Henk Feldmeijer, Nederlandse SS’ers en de kampen voor ‘foute’ Nederlanders na de oorlog.
Fout in de oorlog
- 25 artikelen
NSB-verleden voor iedereen zichtbaar
Op 1 januari 2025 wordt het CABR openbaar. Kan iedereen straks achter de laptop het oorlogsverleden van jouw opa opzoeken?
‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’
Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. In 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten ook hun Nederlanderschap.
Sinclair de Rochemont: een romantische fascist
Jarenlang deed Hugues Alexandre Sinclair de Rochemont pogingen carrière te maken binnen de fascistische politiek en pers in Nederland.
Miep Oranje handelde vooral uit angst
Verzetsvrouw Miep Oranje verraadde veel voormalige kompanen aan de Duitsers. Maar waarom deed ze dat?
Ook de NSB viel de media aan
Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren maakte stiekem video-opnamen van een journalist om haar te ontmaskeren als ‘rioolrat’. De pers als vijand wegzetten is geen nieuw fenomeen. Vanaf de oprichting van de NSB in 1931 voerde de partij een onafgebroken strijd met Nederlandse journalisten. De media worstelden daardoor met de manier waarop zij over de NSB moesten berichten.
‘Baudet flirt met de ideeën van nazi’s’
Nog voordat Nederlanders hun stem hadden uitgebracht, zaaide Forum voor Democratie al twijfel over de geldigheid van de verkiezingen. Volgens historicus Robin te Slaa heeft Forum fascistische kenmerken. 'De partij doet er alles aan om het vertrouwen in de politiek verder te ondermijnen.'
Onthullende krabbels van SS-topman Rauter
Welk karakter hadden Juliana en Bernhard? Grafologen beweerden iemands psyche te kunnen doorgronden via zijn handschrift.
Zwaaien met de besmette Prinsenvlag
België hing bij een bezoek van Rutte de Nederlandse vlag ondersteboven en toonde in een filmpje per ongeluk de Prinsenvlag. Door associaties met de NSB is dat een omstreden symbool geworden.
Lijst namen personen Vreemde Krijgsdienst & Verlies Nederlanderschap WOII
Ruim 25.000 Nederlanders verloren hun Nederlandse nationaliteit omdat ze in Duitse krijgsdienst traden tijden de Tweede Wereldoorlog. De door een particulier gemaakte databank Vreemde Krijgsdienst & Verlies Nederlanderschap bevat ongeveer 11.500 namen van personen die bij wet in 1953 het Nederlanderschap terug kregen. De bron van deze gegevens is de Staatscourant. Toch is de publicatie opmerkelijk vanwege de...
Hans Zaaijer wilde afrekenen met oorlogsmisdadigers
Na de Tweede Wereldoorlog zou Nederland streng afrekenen met oorlogsmisdadigers. Maar al snel werden de straffen milder. Tot ergernis van aanklager Hans Zaaijer. Waarom was de doodstraf opnieuw ingevoerd als die toch niet ten uitvoer werd gebracht, zo vroeg Zaaijer zich af in een aanval op de minister. In totaal vier keer woonde Hans Zaaijer...
Vechten voor de vijand: Nederlandse soldaten in de Tweede Wereldoorlog
Enthousiast traden duizenden Nederlandse soldaten in de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toe tot de Waffen-SS. Maar na de confrontatie met de ellende aan het oostfront kregen ze vaak spijt. ‘Zaten we maar weer veilig in Holland bij moeder de vrouw.’ Ongeveer 25.000 Nederlanders dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig als soldaten in de Waffen-SS. Volgens het...
Hoe twee jonge vrouwen vrijwillig kampbewaakster in Auschwitz werden
Historicus Paul van de Water is overleden. Voor Historisch Nieuwsblad tekende hij dit bijzondere verhaal op.