• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2007

  De verlichte onderneming Stork

  Geen strijd maar samenwerking’

  Door: Martijn Lak

  De in 1868 opgerichte Machinefabriek Gebr. Stork & Co is jarenlang een voorloper op het gebied van sociaal beleid en personeelsvoorzieningen. Als een van de eerste bedrijven in Nederland stelt Stork een Pensioenfonds en scholing voor zijn werknemers in. De maatregelen zijn echter ook ingegeven door eigenbelang.

  Het is 1835. Samen met zijn vader brengt de jonge Charles Theodoor Stork (1822-1895) een bezoek aan een stoomspinnerij in Enschede. De dan 13-jarige Charles, wiens vader zowel rijksontvanger als postdirecteur is, weet vanaf dat moment dat hij iets heel anders wil worden. Nauwelijks een jaar later leent zijn vader hem tweeduizend gulden, waarmee Charles drie weefgetouwen koopt. Daarmee begint hij als jongste ondernemer ooit in Nederland de Weefgoederenfabriek C.T. Stork en Co.

  Hoewel zijn carrière van start gaat in de textiel, ligt Charles' hart vanaf het begin bij de machines in de fabriek. Een bedrijf dat zich toelegt op de fabricage van machines voor de textielindustrie bestaat nog niet; fabrikanten kopen ze nog in Engeland. In 1859 richt Charles dan ook samen met zijn jongste broer Coenraad Craan Stork en de smid Meyling de firma Stork-Meyling & Co op, een klein reparatiebedrijfje.            

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen