• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 7/2012

  De Unie van Utrecht

  Visie, improvisatie en grootspraak

  Door: Luc Panhuysen

  De Unie van Utrecht, de ‘grondwet’ van de Republiek, kwam moeizaam tot stand. Er ging een lange zoektocht naar gemeenschappelijke waarden aan vooraf. Daarin lag haar waarde, zoals wellicht ook geldt voor de Europese Unie.

  Een unie

  Het woord ‘unie’ heeft de geruststellende klank van een voltooid deelwoord. Het is afgeleid van het Latijnse unicus, dat ‘enige’ betekent en weer familie is van unus ‘één’. Wat is verenigd, is uniek. Ziedaar het elan van het begrip ‘unie’, het geheel dat ontstaat wanneer verschillende staatkundige eenheden worden samengesmeed. Dat de praktijk van een unie ingewikkelder is, hoef je tegenwoordig geen enkele Europeaan meer uit te leggen. Maar het is troostrijk en leerzaam dat de Europese Unie daarmee allerminst uniek is. Geen unie zonder gekrakeel.
   

  De Unie van Utrecht was een combinatie van visie, improvisatie en grootspraak

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen