• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2015

  De Sovjet-Unie en de Koude Oorlog

  Reus op lemen voeten

  Door: Willem Melching

  Ruim veertig jaar was de Sovjet-Unie een nucleaire supermacht. Daarna stortte het imperium in korte tijd in. De communistische leer bleek niet te kloppen, maar tot economische en politieke chaos te leiden.

  De Sovjet-Unie vormde samen met haar satellietstaten en talloze bondgenoten een imperium. Maar wie een imperium wil onderhouden moet een economische grootmacht zijn. Dat was niet het geval: de Sovjet-economie functioneerde uiterst gebrekkig. Dat kwam doordat de Sovjet-Unie een planeconomie was.

  In de Sovjet-planeconomie gingen de planners ervan uit dat ze van tevoren alle behoeften van de economie konden berekenen. Op basis daarvan konden ze tot in detail de gewenste productie en de bijbehorende consumptie aansturen. De basis van deze redenering was de overtuiging dat de planners over 100 procent juiste informatie over vraag en aanbod beschikten. Maar dat is onmogelijk.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen