Home De rookgordijnen van het Vaticaan

De rookgordijnen van het Vaticaan

  • Gepubliceerd op: 5 juni 2023
  • Laatste update 09 jun 2023
  • Auteur:
    Philip Dröge
  • 3 minuten leestijd
Philip Dröge

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Zou de paus Netflix hebben? Daar lijkt het wel op, want eerder dit jaar haalde de pontifex een oude koe uit de sloot die vorige pausen steeds kopje-onder probeerden te duwen. Aanleiding was de Netflix-documentaireserie Vatican Girl. Daarin duiken de makers in de merkwaardige verdwijning van Emanuela Orlandi, deze zomer exact veertig jaar geleden. Deze dochter van een administrateur van de paus woonde in het Vaticaan, als een van de weinige vrouwen.

Op een zomerdag in 1983 kwam de 15-jarige Emanuela niet terug van muziekles. Het was een verdwijning die Italië een zomer lang in haar greep hield. Vooral omdat er sprake was van mysterieuze telefoontjes van mensen die beweerden haar te hebben ontvoerd. Ze eisten de vrijlating van Mehmet Agca, de man die de paus had neergeschoten. De Turk bleef echter achter de tralies en Emanuela bleef weg.

Meer columns lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Zoals dat gaat bij mysteries, bleven de theorieën over haar verdwijning zich opstapelen. De Stasi zou haar hebben gekidnapt, of de Grijze Wolven. Ze zou namens cosmeticamerk Avon met een pruik op lippenstift verkopen. In 2011 vertelde een voormalig lid van de Italiaanse geheime dienst plompverloren dat Emanuela nog leefde en gedrogeerd in Londen verbleef. Opmerkelijk genoeg geen vergezocht verhaal – zie de imponerende documentaire.

Maar het sterkst zijn al decennialang de aanwijzingen dat de dader uit het Vaticaan komt. Via verwikkelingen waarbij Dan Brown zijn vingers zou aflikken, kwam een inspecteur van het Romeinse OM in de jaren negentig in contact met Vaticaanse hoogwaardigheidsbekleders die wisten waar het stoffelijk overschot van Emanuela zich bevond. Het meisje zou zijn misbruikt door pedoseksuelen binnen het Vaticaan en daarna vermoord. Ze wilden vertellen waar ze lag als hij meehielp de betrokkenheid van de pauselijke kliek te verdoezelen. Hij weigerde en werd direct daarna ontheven uit zijn functie.

Dat de top van het Vaticaan meer weet, is op te maken uit het gedrag van de huidige paus. Niet lang na zijn aantreden heeft hij tegen de familie van Emanuela gezegd dat ze ‘in de hemel’ zou zijn. Smeekbedes van haar broer om meer te vertellen bleven onbeantwoord. Tot Netflix zich ermee ging bemoeien. Een vriendin van Emanuela vertelt in de serie dat het meisje was aangerand door iemand ‘dicht bij paus Paulus II’.

Gedwongen door alle aandacht kondigde de kerkvorst niet lang daarna aan het onderzoek naar haar verdwijning te heropenen. Een makkelijke klus voor hoofdonderzoeker Alessandro Diddi. Hij hoeft alleen de paus zelf te maar te vragen hoe hij weet dat het meisje dood is. Maar ongetwijfeld werpt het Vaticaan weer de nodige rookgordijnen op om de chronische pedoseksuele neigingen van de katholieke kerk te verbergen. De kans dat de zaak na veertig jaar kan worden gesloten lijkt nihil.