• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2008

  De Opiumoorlogen

  Hoe supermacht China werd vernederd

  Door: Bart Stol

  Tussen 1839 en 1860 zette Groot-Brittannië met de zogenoemde Opiumoorlogen de verhoudingen met China op zijn kop. De confrontatie betekende een breekpunt in de betrekkingen tussen China en de rest van de wereld; na 1860 waren het de Europeanen die in de onderlinge verhoudingen de dienst uitmaakten. Dat waren de Chinezen niet gewend.

  De militaire vernedering door een Europees land kwam voor veel Chinezen als een volslagen verrassing. Tot diep in de achttiende eeuw was China veruit de machtigste en rijkste staat ter wereld. Volgens het confucianisme was China de door de hemel aangewezen supermacht. De Chinese keizers regeerden per ‘hemels mandaat’. Ze vormden de schakel tussen de hemel en aardse volken, die alle ondergeschikt waren aan het ‘Rijk van het Midden’. Dit gold zeker voor Europa, dat de Chinezen beschouwden als een verzameling primitieve achter-Aziatische vazalstaten.

  Van de Europese handelaren die in de loop van de zeventiende eeuw steeds vaker de Chinese kusten aandeden, waren ze niet onder de indruk. Wat opviel was het rode haar van sommigen; de handelswaar die de Portugese, Hollandse en Britse ‘barbaren’ aanboden interesseerde de Chinezen nauwelijks. Deze legde het af tegen de kwaliteit van hun eigen producten. Het enige waar de Chinezen warm voor liepen was het zilver dat de Europeanen meebrachten; dit was een belangrijk betaalmiddel in de Chinese economie. In ruil voor zilver mochten de Europese handelaren, net als alle andere schatplichtige volkeren, bij de gratie van de keizer in daartoe speciaal opengestelde plaatsen porselein, zijde en thee aanschaffen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen