• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2013

  Opiumhandel VOC in Bengalen

  Slapend Rijk worden in India

  Door: Remco Raben

  Bengalen was in de zeventiende en achttiende eeuw een van de bloeiendste handelsgebieden op aarde. Aziatische en Europese kooplieden, ook die van de Verenigde Oostindische Compagnie, stroomden naar Bengalen om te profiteren van de handel in suiker, zijde, salpeter en in toenemende mate opium. De handel in het verdovende middel was een bron van enorme smokkelpraktijken.

   

  Vlekken waren het, de Nederlandse ‘factorijen’ in Bengalen, kleine enclaves in een rijk agrarisch gebied dat doorsneden werd door de meanderende aftakkingen van de geweldige Ganges. Niet bepaald wat je je bij een kolonie voorstelt. Dat waren de handelsposten van de VOC in deze streken dan ook niet. Het grote schilderij van Hendrik van Schuylenburgh laat het ook zien: de post was niet meer dan een pakhuis: wat woningen en een tuin met een muur eromheen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen