• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2005

  De moord op Israëls premier Yitzhak Rabin

  ‘Ik hoorde drie schoten en zag de bodyguards op hem af rennen’

  Door: Simone Korkus

  Op 4 november 1995 doodde de orthodoxe student Yigal Amir de Israëlische minister-president Yitzhak Rabin tijdens een vredesmanifestatie in Tel Aviv. De wereld was geschokt dat een joodse politiek leider werd vermoord door een andere jood. Tien jaar later herdenkt Israël Rabin. Maar volgens de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst zou de gebeurtenis zich zó kunnen herhalen.

  'Het leek wel een volksverhuizing. Stel je voor: rond half acht 's avonds waren er al 200.000 mensen en de vredesmanifestatie zou pas om acht uur beginnen.' Shlomo Lahat, bijgenaamd 'Tjietsch', ex-burgemeester van Tel Aviv en persoonlijke vriend van de Israëlische premier Rabin, staat op het Malchei Israelplein in Tel Aviv. Het ligt er verlaten bij. Afgezien van een eenvoudige ster in het plaveisel en graffiti op de muren - 'We houden van je, Rabin' - herinnert niets aan zaterdagavond 4 november 1995, toen de Israëlische minister-president Yitzhak Rabin door de jonge ultra-orthodoxe student Yigal Amir werd vermoord.

  De sfeer van de manifestatie was enthousiast en vreedzaam. Er waren honderden spandoeken met leuzen als 'Vrede Ja, Geweld Nee!' en heel veel witte ballonnen. Toch was Tjietsch er niet helemaal gerust op. De politie had eerder bericht gekregen dat er een terreuractie gepland was. 'We dachten onmiddellijk aan een Palestijnse aanslag. We plaatsten dranghekken rond het podium, zodat het publiek niet bij Rabin kon komen. Bij de ingangen werden verdachte personen gecheckt. Maar ik dacht geen moment aan een moordaanslag op de premier, en zeker niet door een Israëliër.'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen