• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2010

  De Martelaren van Gorcum

  Door: Luc Panhuysen

  Het staat bekend als een van de dieptepunten in de opstand tegen Spanje: de moord in 1572 op negentien katholieke geestelijken in Gorcum, op bevel van de roekeloze geuzenleider Lumey. Toch is het deze bloedige daad die het verzet tegen Spanje van moeizame plannenmakerij omzet in een slagvaardiger organisatie.

  6 Juli, een nacht in het veelbewogen jaar 1572. Een vrachtschuit maakt zich los van de kade van Gorcum en glijdt de duisternis in. Aan boord een groepje franciscanen, twee pastoors en hun bewakers. De bewakers zijn vijandig. Het zijn watergeuzen, rauwe gasten met op hun kledij een vignetje met een bril erop. Ze lachen veelbetekenend dat de tocht naar Den Briel gaat.

  Ruim een week eerder waren de watergeuzen voor Gorcum verschenen. Een eskader van dertien schepen had het stadje opgeëist voor de Prins van Oranje. De dag erna was de capitulatie gevolgd. De afspraak was dat niemand een haar zou worden gekrenkt, ook de inwoners van het franciscanenklooster en de priesters van Gorcum niet. Maar de overeenkomst werd onmiddellijk geschonden. De geestelijken werden mishandeld en in een onderaards hol gegooid.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen