• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2012

  De econoom die het Westen uit de crisis hielp

  Door: Frans Kools

  De Britse econoom John Maynard Keynes was tijdens de crisis van de jaren dertig een van de redders van het kapitalisme met zijn theorie dat de regering de economie moet stimuleren. Maar na 1980 rekenden de neoliberalen met hem af. Zijn naam werd synoniem voor hoge staatsschulden en een verstikkende overheid.

  Economen als de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Paul Krugman verkondigden dat Amerika en vooral Europa er tijdens de economische crisis van 2008 niet zo slecht voor zouden staan als zij John Maynard Keynes maar hadden gevolgd. Die riep al dat bezuinigen in crisistijd niet werkt. Krugman verzekert: ‘Keynes had gelijk.’

  Aan de andere kant namen conservatieven de Britse econoom onder vuur. Keynes werd geregeld aangevallen bij de Republikeinse voorverkiezingen voor het Amerikaanse Witte Huis. Presidentskandidaat en gouverneur van Texas Rick Perry sneerde op campagne dat Keynes ‘absoluut niets wist van economie’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen