• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2005

  De coup van Desi Bouterse

  ‘Nu zijn we echt een Zuid-Amerikaans land geworden’

  Door: Martijn Blekendaal
  Op 25 februari 1980 pleegden militair sportinstructeur Desi Delano Bouterse en vijftien andere onderofficieren een staatsgreep in Suriname. Romeo Hoost (58) sloot zich aan bij de oppositie. "'Het nieuwe regime? Zelfde stront, andere vliegen," hoorde je mensen op straat zeggen.'

   

   'Eerst klonk een geweerschot. En toen, vanuit een doodse stilte, het geblaf van honden. Dan weet je dat er iets aan de hand is. Ik stoof op uit bed, trok mijn kleren aan en reed, gewapend met bandrecorder en fotocamera, richting het centrum van de stad. Misschien zit er een primeurtje voor me in, dacht ik nog. Ik was dan wel geen journalist, maar werkte wel bij de televisie, als presentator van een quiz. Ik reed langs de Volkskredietbank. Een bewaker vroeg me of ik wist wat er gebeurd was. Ik schudde nee. In de Molenstraat zag ik niets. En bij de Waterkant ook niet.

  Totdat ik bij het politiebureau kwam, waar ik een aantal mensen aantrof. De lichten waren gedoofd, op de grond lagen glasscherven. Iemand vertelde me dat er bij de kazerne twee politieagenten waren doodgeschoten. Militairen hadden verschillende gebouwen in de stad bezet. In de loop van de ochtend kwam er steeds meer volk op de been. Later zag ik enorme rookwolken. De militairen bleken het politiebureau met een patrouilleboot vanaf het water onder vuur te hebben genomen.'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen