• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2022

  De bliksemcarrière van Jacob Blauw

  Door: Mirjam Janssen

  Historicus Tanja Wassenberg onderzocht het leven van een vergeten patriot. In haar proefschrift Jacob Blauw 1759-1829. Rebelleren voor vrijheid en vaderland typeert ze deze dwarsligger. Blauw was een lastige man, die even een belangrijke rol in de Nederlandse politiek speelde.

  Waarom koos Jacob Blauw de kant van de patriotten?
  ‘De samenleving was in zijn jonge jaren verdeeld in voor- en tegenstanders van stadhouder Willem V. Jacob kwam niet uit een regentenfamilie, en omdat de medestanders van de stadhouder een gesloten front vormden, kon hij eigenlijk alleen carrière maken als hij voor de patriotten koos.’

  Wat wilde hij bereiken?
  ‘Hij wilde meer zeggenschap voor de burgers en een einde aan de macht van stadhouder Willem V. Vanwege die idealen werd hij lid van verschillende genootschappen in Gouda, waar hij zijn standpunten uitdroeg. Van daaruit raakte hij in steeds hogere politieke kringen verzeild.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen