• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2019

  Catharina de’ Medici

  ‘Zwarte Koningin’ in turbulente tijden

  Door: Mariëlle Hageman

  Ze wordt gezien als de kwade genius achter de Bartholomeusnacht, 23 augustus 1572 – het begin van een slachting waarbij duizenden protestanten omkwamen. Catharina de’ Medici dankt er haar bijnaam ‘de Zwarte Koningin’ aan. Is zij echt schuldig aan het vele bloedvergieten van haar tijd?

   

  Frankrijk werd in de tweede helft van de zestiende eeuw verscheurd door een strijd tussen katholieken en protestanten, de hugenoten. Juist in deze tijd van grote religieuze spanningen besloot de katholieke Catharina de’ Medici, moeder van de Franse koning Karel IX uit het huis van Valois, haar dochter Margaretha uit te huwelijken aan de protestantse Hendrik van Bourbon, koning van Navarra. Een verbond tussen de twee machtigste Franse families, maar ook tussen katholieken en protestanten, zo leek het. Voor het huwelijk, op 18 augustus 1572 in de Notre-Dame, waren duizenden voorname protestanten naar Parijs gekomen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen