• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2021

  Rehabilitatie voor heksen

  Nieuws - Historisch Nieuwsblad 10/2021

  Door: Geertje Dekkers

  De Amerikaanse ‘heks’ Elizabeth Johnson krijgt waarschijnlijk eerherstel, 328 jaar nadat ze schuldig is verklaard. Diana DiZoglio, Democratisch lid van de Senaat van Massachusetts, heeft een wetsvoorstel ingediend dat haar veroordeling uit 1693 moet opheffen. Waarom is er nu belangstelling voor zo’n oude zaak? Historisch Nieuwsblad vroeg het aan Steije Hofhuis, die aan de Universiteit Utrecht promotieonderzoek doet naar heksenvervolgingen.

  Waarom staat een ‘heks’ na meer dan 300 jaar weer in de belangstelling?

  Hofhuis: ‘Je ziet het momenteel op meer plekken. In Duitsland worden bijvoorbeeld herdenkingstekens voor “heksen” opgericht. Op zichzelf is het van alle tijden dat we mensen van vroeger gedenken. In de Middeleeuwen gebeurde dat met heiligen, in de negentiende eeuw met nationale helden, en nu leven we in een tijd waarin veel aandacht is voor slachtoffers. Aandacht en bewondering voor mensen die als heks zijn vermoord past daarbij.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen