• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2021

  Dood werd Battisti toch nog Italiaan

  Door: Philip Dröge

  Ik had de opvallende foto twee of drie keer eerder gezien, maar nooit was het tot me doorgedrongen waar hij was genomen. Het gaat om een groep kerels die olijk lachend rond een dode man aan een strop poseert. De kleding, de haardracht, de grove korrel van het fotopapier – het lijkt in alles een scène uit het Wilde Westen. Dat kadaver was van een beruchte bandiet, dacht ik altijd.

  Tot ik op vakantie in noordelijk Italië het Castello del Buonconsiglio in Trento bezocht en de scène daar levensgroot aan een muur zag hangen. Het bijschrift leerde me dat het helemaal niet om een geval van hang ’m high in Kansas ging, maar dat de foto daar is genomen. De man aan de strop was Cesare Battisti, een Italiaanse nationalist die de Oostenrijkers tijdens een slag in 1916 gevangen hadden genomen. Zij beschouwden hem als inwoner van Trento als een onderdaan van hun dubbelmonarchie; dat hij bij de Italianen dienst had genomen als hoogverraad. Dus kwam er een rechtszaak.

  De foto van Cesare Battisti.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen