• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 12/2013

  António Salazar (1889-1970)

  De sterke man van Portugal

  Door: Koen Vossen

  Maar liefst veertig jaar was hij aan de macht in Portugal. ‘Goede dictator’ Salazar en zijn Estado Novo brachten de financiën op orde, onderhielden goede relaties met het buitenland en de koloniën, en ondervonden nauwelijks oppositie. Maar de laatste tien jaar van zijn bewind verloor Salazar zijn greep op de gebeurtenissen.

  In onze op democratische waarden gebaseerde geschiedschrijving geldt de dictator als een boeman. Toch zijn despoten de afgelopen eeuw in de meeste delen van de wereld eerder regel dan uitzondering geweest. Honderden dictators heeft de twintigste eeuw voortgebracht. Daartussen zitten eendagsvliegen, maar ook met het land vergroeide potentaten; bloeddorstige tirannen, maar ook verlichte despoten, ideologisch bevlogen megalomanen en cynische kleptocraten.

  Sommigen draaiden de klok terug; anderen wilden juist een grote sprong voorwaarts. Er waren er die gaandeweg milder werden, maar bij velen werkte het ambt juist radicaliserend. Er zijn dictators die hun land naar de afgrond hebben gedreven; anderen genieten nog steeds een goede reputatie vanwege hun bijdrage aan de opbouw van het land.

  De Portugese dictator António de Oliveira Salazar, tussen 1928 en 1968 de sterke man van Portugal, lijkt het voorbeeld van zo’n ‘goede dictator’. In 2007 werd hij in elk geval met maar liefst 40 procent van de stemmen verkozen tot grootste Portugees aller tijden. Wat verklaart de aanhoudende populariteit van deze in de politiek verdwaalde professor?

   Sommigen draaiden de klok terug; anderen wilden juist een grote sprong voorwaarts.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen