• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  woensdag 18 mei 2005

  De onafhankelijkheid van Noorwegen

  ‘Het is typisch Noors om goed te zijn’

  Door: Windy Kester/ Oslo

  Noorwegen vierde in 2005 een eeuw onafhankelijkheid. Met de moderne middelen van propaganda en een referendum lukte het zich in 1905 zonder bloedvergieten los te maken van Zweden.

  Een klein Noors jongetje ziet de sabel van zijn opa. Enthousiast roept hij dat hij soldaat wil worden 'om de hoofden van de Zweden af te hakken'. Dit verhaal staat in een Noors schoolboekje uit 1892. Kinderen leerden ermee lezen en niemand maakte zich druk om de inhoud. Tot leden van de Noors-Zweedse broederschapvereniging in 1905 het debat over deze 'Zwedenhaat' in de kranten aanzwengelden. Maar toen was het al te laat: Noorwegen besloot onafhankelijk te worden.

  Het verhaal over de verzelfstandiging van Noorwegen is buiten Scandinavië niet erg bekend. Uit een onderzoek van een Europees bureau blijkt dat het land vooral te boek staat als mooi, koud, duur en steenrijk. Er is vrijwel niemand die weet dat Noorwegen niet eens zo lang geleden een van de armste landen van Europa was en deel uitmaakte van het Zweedse rijk. De Noren zelf zijn juist zo trots op hun honderdjarige onafhankelijkheid. Die wordt in het land vaak aangehaald in discussies over een eventueel lidmaatschap van de Europese Unie: we zijn net honderd jaar van Zweden af!

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen