• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2006

  Westerse guerrilla’s in Palestijnse trainingskampen

  Gewoonlijk eindigden de operaties in een bloedbad

  Door: Antoine Verbij/Berlijn

  Het linkse terrorisme in de jaren zeventig was een internationale aangelegenheid. Knooppunt in het gewelddadige netwerk was de Palestijnse verzetsorganisatie PFLP. Zij leverde wapens, trainingen en geld aan radicale groepen uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Ierland, Spanje, Japan en Nederland. Maar er werd wel een  wederdienst verlangd. Hoe de Palestijnen de West-Europese anarchisten meezogen in hun strijd tegen Israël.

  Op 24 september 1976 wordt de 24-jarige Lidwien Janssen uit Breda op het vliegveld Ben Goerion in Tel Aviv gearresteerd. Ze wordt ervan verdacht informatie te hebben willen vergaren over de beveiliging van de luchthaven. Die zou bedoeld zijn voor een Palestijnse organisatie die van plan was in Tel Aviv een vliegtuig te kapen. Op de Nederlandse televisie verschijnt een nerveus meisje, omringd door Israëlische agenten en belaagd door journalisten. Een AVRO-reporter vuurt de ene vraag na de andere op haar af. Janssen weigert te antwoorden. De reporter besluit tot een frontale aanval: 'Klopt het dat u bent aangerand door Wadi Haddad?' 
             
  Die vraag werd ingegeven door Janssens bezoek, luttele weken eerder, aan het Palestijnse trainingskamp Khayat in de buurt van Aden, Zuid-Jemen. Samen met veertien andere linkse radicalen uit Nederland onderging ze daar een training van een maand in guerrillatechnieken. Het kamp stond onder supervisie van de afdeling Special Operations van het Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP-SO). Leider van die organisatie was Wadi Haddad. De 'speciale operaties' die Haddad op touw zette, waren bloedige aanslagen en gewelddadige vliegtuigkapingen.

  Tijdens het verblijf van de Nederlanders in het Jemenitische kamp was Haddad enkele malen langsgekomen. Hij had de gewoonte om de buitenlandse bezoekers van het kamp apart te nemen om te kijken of ze geschikt waren voor zijn eigen terroristische operaties. Lidwien Janssen was naïef, onbesproken en de Palestijnse zaak loyaal toegedaan. Met haar westerse uiterlijk zou ze onopgemerkt verkenningen kunnen uitvoeren. Haddad vroeg het haar en ze stemde toe. Ondertussen was de groep Nederlanders al lang in het vizier van verschillende geheime diensten, inclusief de Israëlische Mossad. De missie was gedoemd te mislukken. 
             
  De wederdienst die Janssen voor haar guerrillatraining leverde, was betrekkelijk onschuldig in vergelijking met wat Haddad verlangde van bezoekers uit andere landen. Onder de terroristen die bij operaties van het PFLP-SO om het leven kwamen, was een aantal Duitsers en Japanners. Toch was de prijs die Janssen betaalde niet gering. Ze werd in Israël tot zes jaar cel veroordeeld, waarvan ze er drie heeft uitgezeten. Dat ze door Haddad is verkracht, moet worden uitgesloten. Gedurende haar verblijf in het kamp had ze slechts een flirt met een jonge Palestijnse strijder. 
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen