• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2022

  Westers of Aziatisch?

  De groeipijn van Japan

  Door: Koen Vossen

  In hoog tempo nam Japan in de tweede helft van de negentiende eeuw alles wat westers was over. Het kreeg wolkenkrabbers,  boulevards, lichtreclames, taxi’s, trams en treinen. Maar het vond geen politieke aansluiting bij het Westen. Nationalisten zagen daarin hun gelijk bevestigd: Japan moest terug naar vroeger.

  Geen land in de moderne geschiedenis maakte in korte tijd zo’n dramatische transformatie door als Japan. Het begon in 1853. In dat jaar had de Amerikaanse admiraal Matthew Perry op last van het Witte Huis de Japanners min of meer gedwongen hun land open te stellen voor buitenlandse handel. Twee eeuwen lang was het Land van de Rijzende Zon vrijwel hermetisch afgesloten geweest voor buitenlanders. Met uitzondering dan van de kleine Nederlandse handelspost op Deshima, een artificieel, twee voetbalvelden groot eilandje in de baai van Nagasaki.

  Het Japan dat Perry aantrof was na deze eeuwen van isolement een exotisch, bijna mythologisch land met geheel eigen gebruiken en regels, een uitgebreid verfijnd ceremonieel en een voor westerlingen nauwelijks te begrijpen standenstructuur. De keizer stond als een soort orakel bovenaan, maar de wereldlijke macht was in handen van de shogun, de adellijke opperheerser, lokale landheren (de daimio) en de samoerai, de gewapende ridders met hun beroemde haarknot, pantserkleding en imposante zwaarden. Daaronder bevond zich de grote massa van Japanse boeren, vissers en ambachtslieden met hun strooien mantels, eenvoudige yukata-kimono’s en traditionele rijsthoeden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen