• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 6/2020

  Voorpublicatie: De Habsburgers – Martyn Rady

  Maximiliaan de ijdele

  Door: Martyn Rady

  Maximiliaan I van Oostenrijk was een van de oervaders van de Habsburgse dynastie. Met groot gevoel voor PR werkte hij aan zijn imago. Hij gaf dichters opdracht zijn daden te bezingen en liet kunstenaars zijn belangrijkste visioen uitbeelden: werelddominantie.

  De Duitse koning Frederik III uit het Huis Habsburg wist tijdens zijn regeerperiode de omvang van zijn rijk flink uit te breiden. In 1486 werd zijn zoon Maximiliaan al tot koning gekozen en die nam zonder problemen zeven jaar later de macht over, na het overlijden van zijn vader. Uit Maximiliaans reisoverzicht blijkt direct dat hij uit heel ander hout gesneden was dan Frederik III: hij was altijd onderweg en bleef nauwelijks ergens langer dan een paar weken. Maar net als de koningen en keizers voor hem kwam hij niet buiten de traditionele route van de heersers. Hij ging naar Zwaben, Franken en het Rijnland, waaraan nu de nieuwe provincies in de Nederlanden waren toegevoegd. Maar hij zou Saksen, Brunswijk, Brandenburg en de vorstendommen aan de zuidkust van de Oostzee nooit bezoeken.

  Duitse geschiedkundigen vragen zich vaak af waarom hun land zich niet ontwikkelde tot een verenigde nationale staat als Frankrijk of Spanje. Daar zijn al heel veel redenen voor te geven, maar een daarvan is absoluut dat grote delen van het Heilige Roomse Rijk nooit waren opgenomen in de reizen van de heersers. Pas in 1712 bracht een keizer een bezoek aan Pommeren in het noordoosten van Duitsland, en hij was de keizer van Rusland.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen