• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  Verzetsheldin Henriëtte Pimentel

  Alles voor de kinderen

  Door: Twan van den Brand

  Haar hele leven had Henriëtte Pimentel zich al ingezet voor kinderen. Toen ze in 1942 de kans kreeg Joodse kinderen te redden, aarzelde ze geen moment. Samen met verzetsmensen bedacht ze een systeem om kinderen weg te smokkelen uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Zeshonderd kinderen ontkwamen zo aan deportatie.

  Als op vrijdagavond 23 juli 1943 het gestamp van Duitse laarzen in de crèche aan de Plantage Middenlaan echoot en nazi’s in lange zwartleren jassen hun lijsten raadplegen – ja, dan is het over en uit. Ook voor haar, de directrice, een kleine, onverzettelijke vrouw met grijsblauwe ogen, die met hulp van anderen honderden Joodse kinderen naar de veiligheid loodste. Henriëtte Henriquez Pimentel moet naar Westerbork. Ze zal geen verantwoordelijkheid meer dragen, niet langer kunnen zorgen voor háár kinderen.

  Ze was kennelijk gewaarschuwd, zoals ze als directrice van de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg wel vaker vooraf iets kreeg ingefluisterd. Eerder die vrijdag heeft ze Johan van Hulst, directeur van de Hervormde Kweekschool twee deuren verderop, gevraagd nog zo veel mogelijk kinderen weg te sluizen. De buurman zit al langer in het complot.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen