• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2021

  Van muur tot muur – Jonathan Holslag

  Hoogmoed nekte het westen

  Door: Jeroen Vullings

  Op het eerste gezicht lijken de afgelopen decennia gouden jaren. Maar waren ze dat wel? Ging het niet eigenlijk bergafwaarts met de wereld? Jonathan Holslag inventariseert wat er misging en doet aanbevelingen voor de toekomst.

  Het zag er zo goed uit in 1989 met de val van de Muur. De wereld leek beter te worden. Politicoloog Jonathan Holslag gebruikt daarvoor in zijn studie Van muur tot muur. De wereldpolitiek sinds 1989 de loden termen ‘economische mondialisering en democratisering’. We spreken dan over de jaren negentig.

  In de decennia erna ging het bergafwaarts. Eerst kwam de democratisering tot stilstand, daarna stagneerde de economische groei, de militaire uitgaven groeiden in gelijke mate met gewapende conflicten en het nationalisme tierde en tiert welig. En nu, met als nekslag de Covid-19-pandemie, is wat Holslag noemt de ‘fragmentatie’ dramatisch toegenomen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen