Home Toen een platenhoes nog kunst was

Toen een platenhoes nog kunst was

  • Gepubliceerd op: 28 november 2023
  • Laatste update 05 dec 2023
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 2 minuten leestijd
Toen een platenhoes nog kunst was

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Vroeger was niet alles beter, maar het is jammer dat de kunst van het ontwerpen van platenhoezen is verdwenen. De aanstekelijke documentaire Squaring the circle: The story of Hypgnosis laat zien wat er verloren is gegaan.

De film van (pop)fotograaf en filmmaker Anton Corbijn gaat over de Londense ontwerpstudio Hypgnosis, die vooral in de jaren zeventig spraakmakende albumhoezen ontwierp voor zo’n beetje alle groten in de popmuziek. Onder anderen Pink Floyd, Paul McCartney, Genesis, Led Zeppelin en 10cc waren er klant.

Meer recensies lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

De studio dankte zijn faam aan het briljante oprichtersduo Storm Thorgenson en Audrey Powell. De eerste was het creatieve brein, de tweede de talentvolle uitvoerder. Hun handelsmerk waren ontwerpen die vaak niets met de muziek te maken hadden, maar wel de aandacht trokken. Zoals de koe op het Pink Floyd-album Atom heart mother en het prisma op de lp The dark side of the moon.

De geschiedenis van Hypgnosis, waarin de g een spiritueel tintje moest suggereren, wordt uit de doeken gedaan door Powell. De tien jaar geleden overleden Thorgenson zien we in archiefbeelden. Naast Powell blikken leden van Pink Floyd, Led Zeppelin en Paul McCartney terug op het roemruchte verleden. Daarin speelde geld geen rol. Zo reisde Powell naar Hawaii om een fotootje te maken van een schaap. Kon ook in Engeland, maar in Hawaii was het lekker weer. Wie goed oplet ziet ook de Hypgnosis-cover van de lp To the hilt van Golden Earring uit 1976 in een flits langskomen. Ja die band telde in die tijd internationaal mee. Het is gesignaleerd.

Filmposter Squaring the Circle

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 12 - 2023