• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2010

  Strijd om het celibaat

  Celibaat en concubinaat in de rooms-katholieke kerk

  Door: Afke van der Toolen

  Meer dan duizend jaar na de allereerste paus, die gewoon getrouwd was, stelde de rooms-katholieke kerk het celibaat voor priesters verplicht. Daarmee kwam een einde aan een eeuwenlange strijd. Tenminste in theorie. In de praktijk bleef het ‘concubinaat’ nog lang bestaan.

  Mainz anno 1075. Het is een tumult van jewelste op de rooms-katholieke synode die onder voorzitterschap van aartsbisschop Siegfried plaatsvindt. Er wordt geschreeuwd en met vuisten geschud, en een aantal bisschoppen verlaat op hoge poten de conferentie. Sommige dreigen zelfs de aartsbisschop met geweld van zijn bisschopszetel te sleuren en ter dood te brengen. Volgens een ooggetuige is het hun bedoeling om Siegfrieds opvolgers te waarschuwen dat ze niet ‘eenzelfde gruwel’ moeten begaan als hij.

  Een strikt celibatair leven

  Welke misdaad had aartsbisschop Siegfried gepleegd om een dergelijke heftige reactie teweeg te brengen? Niet meer dan het voorlezen van een pauselijke brief. De explosieve inhoud was deze: paus Gregorius VII (1021-1085) eiste van alle priesters en diakenen, clerici van een lagere wijding, een strikt celibatair leven, een bestaan zonder enige beoefening van seks. Hij maakte alleen een uitzondering voor degenen die al legitiem getrouwd waren. Wie werd betrapt, zou zwaar worden bestraft.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen