• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2007

  Stalin en de Grote Terreur

  Er zetelde een nieuwe tsaar in het Kremlin

  Door: Menno Bos

  Tijdens de Grote Terreur (1936-1938), die de Sovjet-Unie teisterde, verdwenen honderdduizenden burgers in werkkampen of belandden voor het vuurpeloton. De achterdocht van één man, Stalin, was daarvoor verantwoordelijk. De showprocessen, waarin gehersenspoelde partijbonzen hun misdaden bekenden, vormden slechts het topje van de ijsberg.

  'Dat sterrenbeeld boven ons is Orion,' beweert Vjatsjeslav Molotov tijdens een nachtelijke bijeenkomst in Stalins datsja (buitenhuis). 'Geen sprake van,' meent Lazar Kaganovitsj, 'dat kan alleen maar Cassiopeia zijn.' 'Laten we de sterrenwacht bellen,' oppert de wijze Stalin, 'dan weten we zeker wie van jullie gelijk heeft.' Het planetarium belooft onmiddellijk een wagen te sturen naar het huis van een astronoom, om hem vervolgens naar Stalins datsja te brengen om het geschil te beslechten.

  Deze sterrenkundige heeft echter net een collega-astronoom 'verloren': hij is door de NKVD (de Russische geheime dienst) gearresteerd. Dus als er midden in de nacht een zwarte auto voor zijn huis stopt en de chauffeur aanbelt, denkt hij dat zijn tijd is gekomen. De angstige man kan nog net de voordeur openen voor hij aan een hartaanval sterft. De wagen rijdt naar een tweede astronoom - maar als deze om halfdrie 's nachts de auto hoort aankomen, springt hij uit zijn slaapkamerraam en valt te pletter. Ook een derde astronoom overleeft de confrontatie niet. Desondanks weet de sterrenwacht inmiddels het antwoord. Maar om vijf uur 's nachts beantwoordt de wachtcommandant van Stalins datsja het telefoontje met de mededeling dat iedereen al naar bed is.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen