• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2009

  Signalementen

  Door: Frans Smits

  Ook ‘Signalementen’ volgt het thema van dit nummer, met uitsluitend boeken over ‘oorlog en vrede’. Opvallend is weer het grote aantal boeken over de Tweede Wereldoorlog (zie ook ‘Signalementen’ van nummer 4 van dit jaar).  Rick Atkinson
  Een leger bij de dageraad. De bevrijding van Europa 1942-1943
  828 p. Mynx, € 39,95
  ‘Geen enkele lezer uit de eenentwintigste eeuw kan de geallieerde eindoverwinning van de Tweede Wereldoorlog in 1945 begrijpen, als hij niet enig inzicht heeft in het grote drama dat zich in 1942 en 1943 in Noord-Afrika ontvouwde,’ schrijft de Amerikaanse krijgshistoricus Atkinson in deze vlot vertelde bevrijdingsgeschiedenis. Samen met Stalingrad en Midway is Noord-Afrika de plaats waar de asvijanden tijdens de Tweede Wereldoorlog definitief het initiatief uit handen gaven. Het is ook de plek waar Groot-Brittannië binnen de Anglo-Amerikaanse alliantie langzaam maar zeker in de rol van juniorpartner terechtkwam, en waar de Verenigde Staten zich voor het eerst manifesteerden als de dominante macht die ze tot in het volgende millennium zouden blijven. Een leger bij de dageraad is het eerste deel van een trilogie over de bevrijding van Europa.

  Ingrid Baraitre
  Churchill. Zijn tocht met het noodlot. Biografie
  536 p. Lannoo, € 24,95
  De Vlaamse historica die zich eerder bezighield met Patton en Eisenhower biedt in dit boek een uitgebreid portret van Churchill als oorlogsleider. Laatste zin in deze biografie is een citaat van de oorlogscorrespondente Virginia Cowles: ‘De wereld zal Churchill herinneren als staatsman, maar zal hem liefhebben als mens.’ Baraitre is dus een bewonderende biografe, zij het dat ze de zwakheden van de ‘Grootste Brit aller Tijden’ niet onvermeld laat. Het voorwoord is van Marc Eyskens, Belgisch minister van staat, die als kind Churchill ontmoette. ‘Nice boy,’ sprak Churchill tot hem.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen