• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2010

  Samuel Sarphati (1813-1866). Schepper van een nieuwe stad

  Door: Willem de Bruin

  In de negentiende eeuw was Amsterdam een stad van vergane glorie. De grachtengordel was nog steeds prachtig, maar veel buurten waren vervuld van stank en vuil. De idealistische arts-ondernemer Samuel Sarphati stak al zijn energie in verbetering van de stad.

  Jacob van Niftrik, bijna veertig jaar ‘stadsingenieur’ van Amsterdam, wond er geen doekjes om. De stad die hij bij zijn aantreden in 1864 aantrof, was overbevolkt en afgeleefd. ‘Tot op zolders en in kelders werd gewoond, vaak onder omstandigheden beneden de waardigheid van den mensch. [...] Toch werden de enkele, zoals Sarphati, die tot wering van dat euvel wenschte over te gaan tot het uitbreiden van de stad, eenvoudig bespot en waar het kon tegengewerkt.’

  Samuel Sarphati zou veel in deze woorden hebben herkend. Toen Van Niftrik begon, had Sarphati, die in 1866 overleed, er al meer dan twintig jaar strijd met onwillige bestuurders op zitten. De nieuwe stadsingenieur zou oogsten wat Sarphati had gezaaid. Tijdens zijn ambtsperiode zou Amsterdam alsnog een explosieve groei doormaken.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen