• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2021

  Samen met Anne tegen racisme

  Door: Bas Kromhout

  De Anne Frank Stichting liep in de jaren tachtig voorop in de strijd tegen racisme. De medewerkers zagen griezelige parallellen tussen de jaren dertig en de eigen tijd, waarin nieuwe extreem-rechtse groeperingen de kop opstaken. Maar niet iedereen nam de pessimistische waarschuwingen serieus. En was het eigenlijk wel gepast om de nalatenschap van Anne Frank te gebruiken voor eigentijdse politieke doeleinden?

  ‘In een bomvol Anne Frankhuis werd woensdag door een geëmotioneerde Feyenoord-speler Ruud Gullit de tentoonstelling Zwart-Wit ’84 geopend, die zich speciaal richt op middelbare scholieren, en een beangstigend beeld schetst van alledaags racisme.’ De journalist van De Waarheid had zich tussen zijn collega’s van andere media moeten wurmen om een glimp op te vangen van de Surinaams-Nederlandse voetbalvedette. En dan waren er ook nog twee middelbareschoolklassen die waren uitgenodigd om een toneelstuk op te voeren en rond Gullit samendromden om handtekeningen te bemachtigen. Het was dus dringen geblazen in het krappe pand aan de Prinsengracht in Amsterdam.

  Na de openingshandeling door Gullit kon iedereen een kijkje nemen bij de tentoonstelling. Twintig panelen, volgeplakt met persfoto’s en krantenberichten over geweld en intimidatie jegens ‘buitenlanders’, racistische leuzen op muren en neonazi’s met gestrekte rechterarm. Volgens de verslaggever van Het Vrije Volk wilden de makers van Zwart-Wit ’84 niet alleen het kwaad in de samenleving blootleggen, maar ‘vooral jongeren aansporen na te denken over eigen gedrag en in aktie te komen tegen racisme in hun eigen omgeving’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen