• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  maandag 15 juli 2019

  ‘Oorlog’ om Westerbork

  De dreigementen waardoor een sponsorloop voor vluchtelingen werd afgelast

  Wie zitten er achter de bedreigingen aan het adres van directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waardoor hij zich gedwongen zag een sponsorloop voor vluchtelingen af te blazen? Zijn het ten dele Joden, zoals Mulder in diverse media heeft verklaard? En wat dreef hen tot hun verregaande actie?

  Door: Bas Kromhout

  Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen over de afgelasting van de sponsorloop, die tijdens de Nacht van de Vluchteling van 15 op 16 juni had moeten starten op het terrein van voormalig kamp Westerbork. Eind april maakte directeur Mulder van het herinneringscentrum bekend dat hij op internet aanhoudend was geïntimideerd, beledigd en bedreigd. Na overleg met de politie had hij besloten geen risico te nemen. ‘De bedreigingen kwamen uit twee hoeken,’ zei Mulder in een interview met RTV Drenthe. ‘Je hebt de mensen die fel tegen vluchtelingen zijn, en aan de andere kant heb je de Joodse kring’.

  ‘Schandelijke insinuatie’

  De bewering dat Joden bedreigingen hebben gestuurd, wordt echter betwist. ‘Waarom zien we die mails niet?’ vraagt journalist Frits Barend in het Nieuw Israëlietisch Weekblad van 17 juni. ‘Door de combinatie “bedreigingen” en “uit Joodse hoek” […] is er een vaag verwijt aan Joden blijven zweven,’ meent hij. ‘Vervelend, want dreigen hoort niet bij onze Joodse manier van debatteren.’ Barend citeert verder schrijfster Chaja Polak, die zegt: ‘Met zijn schandelijke insinuatie heeft [Mulder] in mijn ogen de hele Joodse gemeenschap diep in het hart geraakt. Vreselijk.’
   
  Ook journalist Renée Citroen zet vraagtekens bij het verhaal van Mulder. In haar vaste column op de site van het Joods Educatief Centrum ‘Crescas’ schrijft zij dat de directeur van Westerbork ‘het niet [kan] laten om te klagen over die lastige Joden die zijn feestje hebben verpest’. Citroen spreekt van ‘dreigementen, waarvan niet duidelijk is wat ze inhielden’.
   
  Om hierover helderheid te verschaffen, vroeg Historisch Nieuwsblad Dirk Mulder om inzage in de reacties die hij en zijn organisatie ontvingen naar aanleiding van de sponsorloop. Hierop stuurde hij e-mails en sociale-mediaberichten van 85 verschillende personen door aan de redactie. Van deze 85 blijken er 61 zich negatief te hebben uitgelaten over het evenement en de organisators. Veertien mensen hebben dreigementen geuit.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen