• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2016

  Philippe Pétain (1856-1951)

  Held of schurk?

  Door: Koen Vossen

  De misstap van een gelauwerde maarschalk. Als Philippe Pétain op zijn 83ste afscheid had genomen van de politiek, was hij als held de geschiedenis in gegaan. In plaats daarvan werd hij in 1940 premier van het Vichy-regime, dat met de Duitsers heulde.

  Philippe Pétain vestigde zijn reputatie pas op het moment dat zijn militaire carrière er al op leek te zitten. De 1856 geboren Pétain was in de maanden voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog vooral bezig met de aankoop van een boerderij in zijn geboortestreek in Pas-de-Calais, waar hij zich in alle rust kon terugtrekken.
   

  Militaire carrière

  Verder dan de rang van kolonel was hij na 38 dienstjaren niet gekomen. Zijn biografen schrijven dit vooral toe aan zijn koppige karakter en zijn eigenzinnige ideeën over militaire strategie. Volgens Pétain vroeg de moderne oorlogvoering om een meer defensieve, op artillerie gerichte strategie. Met deze opvatting stond hij tamelijk alleen, want de dominante doctrine in Frankrijk was die van de offensive à l’outrance, de hartstochtelijke infanterieaanval met de bajonet op het geweer. Toen de oorlog eenmaal was uitgebroken, bleek deze manier van vechten, zoals Pétain had voorspeld, niet opgewassen tegen het Duitse artilleriegeweld.

  Als een verlate erkenning van zijn inzichten werd Pétain benoemd tot brigadegeneraal en commandant van een legerkorps. Hij greep de gelegenheid aan om te bewijzen dat hij niet alleen op papier, maar ook in het vuur van de strijd over een goed strategisch inzicht beschikte. Daarnaast was hij, anders dan de meeste Franse commandanten, populair onder de manschappen, omdat hij voorzichtiger met soldatenlevens omsprong en bovendien zelf zichtbaar aanwezig was tijdens de strijd.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen