• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2017

  Paus tegen wil en dank

  Voorpublicatie: De Nederlandse Paus

  Door: Twan Geurts

  Na een van de langste conclaven ooit kiezen de kardinalen op 9 januari 1522 de Nederlander Adrianus van Utrecht tot paus. Hij is een buitenstaander, een barbaar, en niemand is gelukkig met zijn uitverkiezing. Hijzelf al helemaal niet.

   

  Het is 27 december 1521. Rome beleeft een zeer strenge wintermaand. In de Sixtijnse Kapel is het bitterkoud. Vandaag begint het conclaaf dat de opvolger van paus Leo X zal kiezen. Er zijn veertig cellen in gereedheid gebracht voor de kardinalen die hier de komende dagen zullen verblijven, net zo lang tot er een opvolger is gekozen. De cellen zijn per loting toebedeeld: kardinaal Petrucci zal de eerste betrekken, kardinaal Soderini de laatste.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen