• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2016

  Paul von Hindenburg 1847-1934

  De held van Tannenberg

  Door: Koen Vossen

  Door de Slag bij Tannenberg in 1914 kwam Paul von Hindenburg onverwacht in het centrum van de macht terecht. De overwinning bezorgde hem zoveel status dat hij vanaf 1916 de Duitse militaire strategie grotendeels mocht bepalen. Met rampzalige gevolgen.

  Tannenberg is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer op moderne landkaarten te vinden. Het dorpje heet tegenwoordig Stębark en ligt in Noordoost-Polen. In 1914 lag het in Oost-Pruisen, het deel van het Duitse Keizerrijk dat direct grensde aan het tsaristische Rusland.

   

  Eerste Wereldoorlog

  Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, verwachtten de toenmalige Duitse opperbevelhebbers niet dat Oost-Pruisen direct in de vuurlinie zou komen te liggen. Weliswaar had Duitsland ook Rusland de oorlog verklaard, maar ze namen aan dat het nog wel enkele weken zou duren voordat het Russische leger klaar was voor een veldslag.

  De Duitse strategie was daarom op het westelijke front gericht, waar België en Frankrijk werden aangevallen. Alleen het Achtste Duitse Leger onder leiding van de oude generaal Maximilian von Prittwitz bleef achter om de oostgrens te bewaken.

  Dat bleek een flinke misrekening, want op 15 augustus voerden het Eerste en Tweede Russische Leger een aanval uit in Oost-Pruisen en in het Mazurische merengebied. Het Russische overwicht was enorm en delen van Oost-Pruisen kwamen in Russische handen. Duizenden Duitsers vluchtten uit vrees voor de vermeende ‘wreedheid van de kozakken’.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen