Home Nederland kreeg steeds te maken met overstromingen

Nederland kreeg steeds te maken met overstromingen

  • Gepubliceerd op: 1 maart 2013
  • Laatste update 06 feb 2025
  • Auteur:
    Annemarie Lavèn
  • 3 minuten leestijd
In 1825 breken de dijken bij Lemmer. Schilderij door D. Sjollema uit 1825.

Overstromingen hebben het uiterlijk van Nederland bepaald. In de Middeleeuwen kwam het gevaar vooral van zee. Enorme stormvloeden sloegen land weg en schuurden diepe wateren uit.

Stormvloed ontstaat wanneer het zeeniveau door harde zuidwestenwind wordt opgestuwd. Is het dan ook nog springtij – dat is wanneer de maan de sterkste aantrekkingskracht op het water uitoefent –, dan slaat het zeewater over het land. Dit gebeurde zo vaak dat de zee het binnenmeer Almere bereikte, en zo de Zuiderzee ontstond. Ook de Noord-Hollandse en Friese meren werden steeds groter.

Meer lezen over de historische strijd tegen het water? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

De rivieren vormden toen nog weinig gevaar. Er waren nog nauwelijks dijken aangelegd, waardoor de rivieren zonder grote gevolgen buiten de oevers kon treden. Dat veranderde toen de riviergebieden dichter bevolkt raakten en langs de oevers dijken werden gebouwd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Om de stroom van de rivier te beïnvloedden legden de bewoners kribben aan: dammen die haaks op de oever staan. Tussen de kribben slibde vruchtbare grond aan, die onmiddellijk werd beplant om te voorkomen dat de grond weer wegspoelde. De rivieren werden hierdoor smaller, waardoor aan het eind van de winter te weinig ruimte was om ijswater af te voeren. Hierdoor ontstonden ijsdammen, waarachter het water opstuwde. De dijken hielden het niet en braken door.

Op 5 maart 1651 slaat het water een gat in de zeedijk bij Muiden.
Op 5 maart 1651 slaat het water een gat in de zeedijk bij Muiden.
Schokland krijgt steeds weer te maken met overstromingen.
Schokland overstroomt telkens weer en kalft steeds verder af. Schilderij door Hermanus Koekkoek.

Rivieroverstromingen kon je zien aankomen, waardoor er meestal wel tijd was om de dijken te versterken of naar hoger gelegen land te vluchten. Dat was anders bij de overstromingen van zee, want de zee kon in zeer korte tijd toeslaan. Maar rivieroverstromingen hadden wel desastreuze gevolgen doordat het water naar lager gelegen en vaak dichtbevolkte gebieden stroomde. Veengebieden waren nog kwetsbaarder voor de vele watersnoden, doordat door de ontginning van het veen maaivelddaling ontstond: de bodem klonk in en daalde.

Een postbode houdt droge voeten tijdens een overstroming in Roermond, 1926.
Een postbode houdt droge voeten tijdens een overstroming in Roermond, 1926.
Door de overstromingen van het Meppelerdiep komen de straten in Meppel blank te staan.
Door de overstroming van het Meppelerdiep komen de straten in Meppel blank te staan, 1960.

Een ramp van ongekende omvang was de Sint-Elisabethsvloed van 19 november 1421, die leidde tot het ontstaan van de Biesbosch. Nog dodelijker was de Allerheiligenvloed van 1 november 1570, toen door aanhoudende storm gepaard met stormvloed vele dijken het begaven en een immens gebied overstroomde. Er moeten toen tienduizenden doden zijn gevallen. De laatste grote watersnoodramp staat nog in ons collectieve geheugen gegrift: zestig jaar geleden kwamen 1836 mensen om.

Door de Sint-Elisabethsvloed van 1421 ontstaat de Bieschbosch.
Door de Sint-Elisabethsvloed van 1421 ontstaat de Bieschbosch. Deel van een altaarstuk uit 1490-1495.
De Watersnoodramp in Zeeland in 1953.
De Watersnoodramp in Zeeland eist in 1953 maar liefst 1836 levens.

Ondanks de talloze overstromingen die in de afgelopen eeuwen ons land hebben geteisterd, wanen we ons veilig achter onze dijken. Nieuwe woonwijken worden ver onder zeespiegelniveau aangelegd en uiterwaarden bebouwd. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu had helemaal gelijk toen zij begin van dit jaar zei dat Nederlanders zijn vergeten wat het betekent om onder de zeespiegel te leven.

Bewoners worden in veiligheid gebracht tijdens de overstromingen van 1953.
Bewoners worden in veiligheid gebracht tijdens de Watersnoodramp van 1953.
In 1995 worden uit voorzorg duizenden mensen geëvacueerd uit het stroomgebied van de grote rivieren.
In 1995 worden uit voorzorg duizenden mensen geëvacueerd uit het stroomgebied van de grote rivieren.

Openingsbeeld: In 1825 breken de dijken bij Lemmer. Schilderij door D. Sjollema uit 1825.

Nieuwste berichten

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer
De route naar Jeruzalem
De route naar Jeruzalem
Artikel

Negen Nederlanders maakten een hachelijke pelgrimstocht naar Jeruzalem

Negen Nederlanders maakten in 1525 een pelgrimstocht naar Jeruzalem. En dat was niet zonder gevaar, zo blijkt uit hun verslagen. Ze werden lastiggevallen door rovers en bandieten. Bovendien raakten ze in het Heilige Roomse Rijk verzeild in de Boerenoorlog. ‘We hoorden getrommel en geweerschoten.’ Welgemoed vertrok de Delftse barbier Arent Willemsz op 26 april 1525...

Lees meer
Haille Selassie bij een wapenfabriek in Luik
Haille Selassie bij een wapenfabriek in Luik
Recensie

Wereldsteden van de Lage Landen: niets over Zwolle, wel over sekswerkers en hiphop 

Vijftig Nederlandse en Belgische steden komen aan bod in de bundel Wereldsteden van de Lage Landen. Het is een boeiende, maar nogal willekeurige verzameling verhalen.  De bundel heeft een opmerkelijke titel, omdat er op Brussel na geen steden in de Benelux te vinden zijn met meer dan een miljoen inwoners. Met wereldsteden bedoelen de samenstellers...

Lees meer