• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 6/2011

  Medisch orakel Boerhaave

  Door: Luuc Kooijmans

  Herman Boerhaave was de beroemdste arts van Europa. Maar waarop was die faam gebaseerd? Boerhaave schreef immers maar één – nogal zeldzaam – syndroom op zijn naam. Waarschijnlijk zat het ’m in zijn vermogen op een nieuwe, empirische manier naar het menselijk lichaam te kijken.

  Op een herfstdag in 1723 werd Herman Boerhaave in zijn Leidse woning om halftwee ’s nachts gewekt door een van de burgemeesters. De man was in tranen en kon nauwelijks praten: zijn broer leek plotseling stervende te zijn. Mogelijk was hij al dood, maar misschien kon Boerhaave hem nog redden. Boerhaave kende de broer: het was admiraal Jan Gerrit van Wassenaar, een robuuste vijftiger die het kasteeltje Rosenburg bij Voorschoten bewoonde.

  Hij ging onmiddellijk mee naar Voorschoten en trof daar de patiënt met zeer veel pijn in de borst, voorovergebogen zittend op een bed. Boerhaave was onder de indruk, omdat hij uit ervaring wist dat Van Wassenaar onder de pijn van zijn zware jicht altijd stoïcijns bleef, terwijl hij nu luid kermde. De admiraal probeerde zichzelf te excuseren: ‘Denk je eens in, Boerhaave, wat een pijn ik moet voelen. Je weet dat ik doorgaans veel kan verdragen.’ Meer kon hij niet uitbrengen. Hij probeerde uit te leggen wat er aan de hand was, maar praten maakte de pijn helemaal onverdraaglijk. De huisleraar van zijn zoon vertelde daarom wat er was gebeurd.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen