• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2015

  Lincolns onverwachte missie

  De afschaffing van slavernij in Amerika

  Door: Laura Visser-Maessen

  Aanvankelijk was president Abraham Lincoln – de ‘Grote Emancipator’ – geen felle tegenstander van de slavernij. Hij kwam pas in de loop van de Burgeroorlog tot het inzicht dat afschaffing onvermijdelijk was. Maar toen zette hij zich er ook vol voor in.

  Het onderwerp slavernij

  ‘Het duel moet nu worden beslist en voor altijd duidelijk maken welk van de twee, Vrijheid of Slavernij, de Republiek zal regeren. Laat het conflict beginnen.’ Zo verwelkomde Frederick Douglass, een befaamde woordvoerder van de antislavernijbeweging, het begin van de Burgeroorlog in het voorjaar van 1861. Maar de strijd was niet zo snel gestreden als hij had gehoopt.

  De oorlog was geen referendum over het bestaansrecht van slavernij

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen