Home Ligt Nefertiti naast Toetanchamon?

Ligt Nefertiti naast Toetanchamon?

  • Gepubliceerd op: 23 maart 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Vondst Toetanchamon

Wees open over mogelijke kamers achter het graf van Toetanchamon, schrijft Nature in een redactioneel commentaar. Nieuws over tombes achter het graf van de farao duikt al jarenlang op, samen met speculaties dat in die ruimten een fantastische vondst wacht.
 

Daar zou het lichaam liggen van Nefertiti, de vrouw van Toetanchamons vader en de vermoedelijke moeder van zijn vrouw. Van haar is een veelgeprezen buste gemaakt die in Berlijn te zien is.

De mummie van Toetanchamon werd in de veertiende eeuw voor Christus begraven in een tombe die is uitgegraven in de Vallei der Koningen, in de buurt van het Egyptische Thebe. Eind februari werd weer eens de vondst van een ruimte in zijn graf aangekondigd: met ground-penetrating radar zou een gang zijn gedetecteerd van zo’n twee meter hoog en tien meter lang. En ook dit keer werd er gespeculeerd dat de ruimte onderdeel was van Nefertiti’s graf.

Het klinkt spannend, maar de kwestie is frustrerend vaag. Tot ergernis van veel kenners houden onderzoekers hun exacte resultaten voor zich. Wetenschappelijke publicaties zijn er niet, ook niet over de nieuwe vondst van de vermeende gang. De zaak is extra verwarrend omdat een natuurkundig team uit Turijn in 2017 concludeerde dat er géén ruimtes waren die in verbinding stonden met de tombe van Toetanchamon. Weer anderen beweren dat ground-penetrating radar helemaal niet geschikt is om verborgen ruimtes op te sporen.

Hoe serieus zijn dan die onderzoeken die wel ruimtes vinden? Hoe neutraal zijn de betrokken wetenschappers? Zijn de vondsten misschien publiciteitsstunts om de Egyptische Oudheid onder de aandacht te brengen? Aan dat soort vragen valt alleen een einde te maken door de beschikbare data openbaar te maken, vindt de Nature-redactie.

Of dat zal gebeuren is de vraag, want veel onderzoek is uitgevoerd met hulp van commerciële partijen zoals mediabedrijven, die de kostbare informatie niet zomaar weggeven. En dan is er nog de koloniale geschiedenis van de Egyptische archeologie, waarin nogal wat westerlingen zich onethisch hebben gedragen. Die maakt Egyptische autoriteiten vaak terughoudend om archeologische kennis te delen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 4 - 2020