Home Ligt Nefertiti naast Toetanchamon?

Ligt Nefertiti naast Toetanchamon?

  • Gepubliceerd op: 23 maart 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 2 minuten leestijd
Vondst Toetanchamon

Wees open over mogelijke kamers achter het graf van Toetanchamon, schrijft Nature in een redactioneel commentaar. Nieuws over tombes achter het graf van de farao duikt al jarenlang op, samen met speculaties dat in die ruimten een fantastische vondst wacht.
 

Daar zou het lichaam liggen van Nefertiti, de vrouw van Toetanchamons vader en de vermoedelijke moeder van zijn vrouw. Van haar is een veelgeprezen buste gemaakt die in Berlijn te zien is.

De mummie van Toetanchamon werd in de veertiende eeuw voor Christus begraven in een tombe die is uitgegraven in de Vallei der Koningen, in de buurt van het Egyptische Thebe. Eind februari werd weer eens de vondst van een ruimte in zijn graf aangekondigd: met ground-penetrating radar zou een gang zijn gedetecteerd van zo’n twee meter hoog en tien meter lang. En ook dit keer werd er gespeculeerd dat de ruimte onderdeel was van Nefertiti’s graf.

Het klinkt spannend, maar de kwestie is frustrerend vaag. Tot ergernis van veel kenners houden onderzoekers hun exacte resultaten voor zich. Wetenschappelijke publicaties zijn er niet, ook niet over de nieuwe vondst van de vermeende gang. De zaak is extra verwarrend omdat een natuurkundig team uit Turijn in 2017 concludeerde dat er géén ruimtes waren die in verbinding stonden met de tombe van Toetanchamon. Weer anderen beweren dat ground-penetrating radar helemaal niet geschikt is om verborgen ruimtes op te sporen.

Hoe serieus zijn dan die onderzoeken die wel ruimtes vinden? Hoe neutraal zijn de betrokken wetenschappers? Zijn de vondsten misschien publiciteitsstunts om de Egyptische Oudheid onder de aandacht te brengen? Aan dat soort vragen valt alleen een einde te maken door de beschikbare data openbaar te maken, vindt de Nature-redactie.

Of dat zal gebeuren is de vraag, want veel onderzoek is uitgevoerd met hulp van commerciële partijen zoals mediabedrijven, die de kostbare informatie niet zomaar weggeven. En dan is er nog de koloniale geschiedenis van de Egyptische archeologie, waarin nogal wat westerlingen zich onethisch hebben gedragen. Die maakt Egyptische autoriteiten vaak terughoudend om archeologische kennis te delen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 4 - 2020

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer