• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2009

  Karel de Grote (747-814)

  Communicatiestrateeg Karel de Grote

  Door: Annemarie Lavèn

  ‘Vader van Europa’, zo noemde een tijdgenoot hem. In de halve eeuw dat Karel de Grote de scepter zwaaide, wist hij een groot deel van Europa onder zijn heerschappij te krijgen. Toch werd zijn bestuur niet zozeer gekenmerkt door militaire overheersing. Karel de Grote had een hoger doel voor ogen: één christelijke identiteit voor alle volkeren onder zijn bewind. Om dat te bereiken ontwierp hij een uitgekiend communicatienetwerk. Portret van een even orthodox als vooruitstrevend heerser.

  Het was een merkwaardig gezicht: Wim Duisenberg op kousenvoeten met de hooggehakte pumps van zijn vrouw in zijn hand, en Greta met de voeten in haar mans schoenen gestoken. Het echtpaar trotseerde in mei 2002 de kasseien van Aken, om de uitreiking van de Internationale Karelsprijs bij te wonen. De prijs wordt vanaf 1950 uitgereikt aan personen die zich bijzonder inzetten voor Europese vrede en eenheid. In 2002 was de euro de winnaar – volgens de jury meer dan een uniform Europees betaalmiddel. De gezamenlijke munt zou bijdragen aan een gemeenschappelijke Europese identiteit, iets dat een stabiele en vreedzame gemeenschap ten goede komt. En wie kon de prijs beter in ontvangst nemen dan Mister Euro Wim Duisenberg?

  De naamgever van de prijs is een geschikt symbolisch figuur om de Europese eenwording te belichamen. Karel de Grotes rijk besloeg het grootste gedeelte van hedendaags Europa. Het reikte van de Elbe tot de Midden-Donauvlakte en van het noorden van Spanje tot halverwege Italië. Karel had zelf al een begin gemaakt met het uniformeren van het muntenstelsel en het reguleren van maten en gewichten. Het was vast een teleurstellende gedachte voor hem geweest dat die ene Europese munt er pas twaalf eeuwen na zijn overlijden daadwerkelijk is gekomen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen