• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2002

  Kamerleden kiezen de beste en de slechtste minister-president van de twintigste eeuw

  De ware liberaal, en de illusionist van de maakbare samenleving

  Door: Frans Smits en Bas de Jong

  Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 mei is Wim Kok minister-president af. Welke indruk heeft hij nagelaten in vergelijking met de andere minister-presidenten van de twintigste eeuw. Alle Eerste en Tweede Kamerleden konden de beste en de slechtste minister-president van de vorige eeuw kiezen . ‘Kok staat voor een oersaaie en bovenal inhoudelijk onjuiste politiek.’

  De verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 mei beloven spannend te worden. Dreigt er een politieke aardverschuiving? Zal Paars zijn meerderheid verliezen en Pim Fortuyn een eclatante overwinning boeken, net als bij de verkiezingen voor de gemeenteraden? Een ding is zeker: na de verkiezingen verlaat de laatste minister-president van de vorige eeuw, Wim Kok, zijn functie. Kok heeft geschiedenis geschreven. Tot zijn miskleunen behoort het drama van Srebrenica en de opmars van Pim Fortuyn, die aan hem, als boegbeeld van Paars, wordt toegeschreven. Tot zijn hoogtepunten behoort het voorzitterschap van de Europese Unie in 1997 en de bejubeling door president Clinton als vader van het poldermodel.

  Hoe brengt Kok het er vanaf als we hem vergelijken met de andere twintig premiers van Nederland in de twintigste eeuw? Die vraag legden we voor aan alle leden van de Eerste en de Tweede Kamer. We vroegen hen: wie vindt u de beste en wie de slechtste minister-president van de twintigste eeuw? Om hun geheugen op te frissen voegden we een lijst bij van alle premiers met een korte politieke biografie.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen