• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2009

  Joseph Luns als secretaris-generaal van de NAVO (1971-1984)

  Zwierige havik in Brussel

  Door: Paul van der Steen

  Joseph Luns als secretaris-generaal van de NAVO (1971-1984)

  Zwierige havik in Brussel

  door Paul van der Steen

  Het ambt van secretaris-generaal van de NAVO bracht de favoriete werelden van Joseph Luns bij elkaar: die van de krijgsmacht en die van de diplomatie. De Koude Oorlog had nog nauwelijks aan ijzigheid verloren en binnen het bondgenootschap sluimerden conflicten. Maar Luns genoot, dertien jaar lang, van het protocol en de gepantserde auto’s.

  De kleindochter van Joseph Luns vroeg of hij echt de baas van de MAVO was geworden. Eén letter verschil maakte in dit geval heel veel uit. Opa werd secretaris-generaal van de NAVO, op een moment dat de Koude Oorlog nog in volle gang was.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen