• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2008

  Indonesische Revolutie (1945-1949)

  Indonesië erfde een ontregelde samenleving

  Door: Remco Raben

  De Indonesische revolutie van 1945-1949 ging gepaard met veel bloedvergieten. Niet alleen Nederlanders werden het slachtoffer, ook Chinezen en vele anderen. Bovendien bleef het geweld bleef niet beperkt tot de eerste wilde maanden van de revolutie, maar verankerde het zich in de Indonesische maatschappij.

  In de laatste maanden van 1945 vloog in Indonesië het deksel van de ketel. Japan had op 15 augustus gecapituleerd, maar er was niemand die het gezag kon overnemen. Twee dagen na de Japanse overgave riep Soekarno de onafhankelijke Republiek uit, maar een staatsapparaat was er niet. De Nederlanders waren evenmin bij machte hun heerschappij op te leggen, want alle militairen waren nog geïnterneerd. Het Japanse leger kreeg opdracht de orde te bewaken, maar kon en wilde niet zo hard optreden als het tijdens de oorlog had gedaan. En de geallieerde – Britse en Australische – troepen die na enkele weken arriveerden om de orde te bewaren, waren met te weinigen en wilden hun vingers niet branden.

  Het machtsvacuüm in de maanden na de Japanse nederlaag heeft grote gevolgen gehad. De revolutie maakte krachten los in de samenleving die het gebruik van geweld legitimeerden. In enkele maanden tijd werden overal jongeren – soms ook ouderen – op de been gebracht die bereid waren de wapens op te nemen. Veel jongeren zaten zonder werk en hadden weinig te verliezen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen