Home Inca’s waren de heersers van de Andes

Inca’s waren de heersers van de Andes

  • Gepubliceerd op: 2 januari 2025
  • Laatste update 02 jan 2025
  • 3 minuten leestijd
Zicht op Inca-hoofdstad Cuzco, in 1565 getekend door Giovanni Battista Ramusio. Spaanse koloniale gebouwen zijn gebouwd op de fundamenten van de Inca’s.

De Inca’s leefden in een groot, goed georganiseerd rijk in de Andes. Maar ze hadden geen verweer tegen de ziektes en de wapens die de Spaanse kolonisten met zich meebrachten.

De Inca’s hadden een groot rijk opgebouwd, hoewel ze nog niet beschikten over vindingen als het wiel, het schrift en ijzerbewerking. Hun rijk besloeg een groot gebied in de Andes en omvatte delen van het huidige Peru, Ecuador, Bolivia, Chili en Argentinië. De Inca-keizers heersten er over 10 miljoen onderdanen. In de veertiende en vijftiende eeuw maakten ze een stormachtige opmars door. 

Meer beeldessays lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

De Inca’s legden een uitgebreid wegennet aan dat verschillende delen van het rijk met elkaar verbond en communicatie en handel bevorderde. Ze ontwikkelden landbouwmethoden waarmee ze in het steile Andesgebergte gewassen konden telen, zoals terrassen en irrigatiekanalen. De aardappel komt oorspronkelijk uit de Andes en was hun belangrijkste voedingsmiddel.  

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.
Inca-keizer Huascar, die een burgeroorlog uitvecht tegen zijn broer Atahualpa.
Inca-keizer Huascar, die een burgeroorlog uitvecht tegen zijn broer Atahualpa.
Inca-beeldje van een man die een kruik op zijn rug draagt, circa 1500.
Inca-beeldje van een man die een kruik op zijn rug draagt, circa 1500.

De samenleving was sterk hiërarchisch ingericht met de keizer, de Sapa Inca, aan de top. Hij bezat alle grond en liet die bebouwen door zijn onderdanen. In ruil daarvoor deelde hij in tijden van nood voedsel uit, zorgde hij dat de infrastructuur werd aangelegd en dat er feesten werden georganiseerd. 

Inca’s werken op het land. Illustratie uit een boek dat de Peruaan Felipe Guaman Poma de Ayala voor koning Filips III schreef, zodat hij kon leren over zijn nieuwe onderdanen, circa 1615.
Inca’s werken op het land. Illustratie uit een boek dat de Peruaan Felipe Guaman Poma de Ayala voor koning Filips III schreef, zodat hij kon leren over zijn nieuwe onderdanen, circa 1615. Bron: Bridgeman Images.

De religie van de Inca’s speelde een centrale rol in hun dagelijks leven en politiek. De belangrijkste god was Inti, de zonnegod, die werd beschouwd als de voorouder van de keizer. Dieren en ook mensen werden geofferd om de goden gunstig te stemmen. Ook zonder schrift wisten de Inca’s een hoog wetenschappelijk niveau te bereiken. Zo hadden ze vergevorderde kennis van schedeloperaties; de westerse wereld was pas in de negentiende eeuw zover. En dankzij wiskundige kennis wisten ze complexe gebouwen neer te zetten zonder gebruik van cement.

Bovenop de belangrijke zonnetempel in Cuzco bouwen de Spanjaarden een klooster. De fundamenten van de tempel zijn nog goed zichtbaar
Bovenop de belangrijke zonnetempel in Cuzco bouwen de Spanjaarden een klooster. De fundamenten van de tempel zijn nog goed zichtbaar.
De Inca’s stonden bekend om hun complexe textielwerk. Tuniek uit circa 1500.
De Inca’s stonden bekend om hun complexe textielwerk. Tuniek uit circa 1500.

Verlaten stad

De stad Machu Picchu werd in de vijftiende eeuw gebouwd en diende als religieus centrum en toevluchtsoord voor de elite van de Inca’s. Toen de Spaans kolonisten oprukten, werd de stad verlaten. In de negentiende eeuw werd Machu Picchu door westerlingen herontdekt.  

Foto van Machu Picchu waarop de kaarsrechte architectuur goed te zien is.
Foto van Machu Picchu waarop de kaarsrechte architectuur goed te zien is.
De Inca’s bouwen een enorm netwerk van wegen in de Andes, zoals deze trap die omhoog leidt naar Machu Picchu.
De Inca’s bouwen een enorm netwerk van wegen in de Andes, zoals deze trap die omhoog leidt naar Machu Picchu. Bron: Shutterstock.

Toen conquistador Francisco Pizarro in 1532 aankwam in wat de Spanjaarden Peru noemden, verkeerde het Inca-rijk in crisis. Europese ziektes waren de conquistadores vooruit gereisd en de eerste van vele pokkenepidemieën doodde uiteindelijk bijna de helft van de bevolking. Onder de slachtoffers waren de keizer en zijn troonopvolger – vervolgens was onder de twee andere zonen van de keizer een burgeroorlog uitgebroken. Cynisch genoeg was het juist het wegennet van de Inca’s dat bijdroeg aan de snelle verspreiding van de ziektes die uiteindelijk meer dan 90 procent van de bevolking fataal werden. 

De gevangenneming van Atahualpa door het leger van Pizarro. Naar een tekening van Theodor de Bry, zestiende eeuw.
De gevangenneming van Atahualpa door het leger van Pizarro. Naar een tekening van Theodor de Bry, zestiende eeuw. Bron: Bridgeman Images.
De begrafenis van Atahualpa. Schilderij door Luis Montero Cáceres, 1867.
De begrafenis van Atahualpa. Schilderij door Luis Montero Cáceres, 1867.

Op 16 november 1532 namen de Spanjaarden keizer Atahualpa gevangen. Zijn onderdanen konden niet voorkomen dat een legertje van 168 Spanjaarden hun keizer ontvoerde. De lichtbewapende Inca’s waren niet opgewassen tegen de ijzeren harnassen, paarden en kanonnen van de Spanjaarden. Duizenden Inca’s werden vermoord, één Spanjaard raakte gewond. Atahualpa bood de Spanjaarden grote hoeveelheden goud en zilver voor zijn vrijheid, maar werd in juli 1533 toch ter dood gebracht. 

Dat was het begin van het einde van het Inca-rijk.

Steden in de jungle

De Inca’s waren met afstand de grootste, maar zeker niet de eerste of enige beschaving op het Zuid-Amerikaanse continent. Toen conquistadores in het Amazonegebied in contact kwamen met indianenstammen die over enorme hoeveelheden goud beschikten, ontstond de mythe dat er een gouden stad zou bestaan, El Dorado. De afgelopen jaren zijn met behulp van de nieuwe Lidar-technologie nederzettingen gevonden midden in het oerwoud, maar van een gouden stad is nog steeds geen sprake. 

Francisco Pizarro veroverde namens de Spaanse koning het Inca-rijk.Negentiende- eeuws portret door Amable-Paul Coutan
Francisco Pizarro veroverde namens de Spaanse koning het Inca-rijk. Negentiende-eeuws portret door Amable-Paul Coutan.

Openingsbeeld: Zicht op Inca-hoofdstad Cuzco, in 1565 getekend door Giovanni Battista Ramusio. Spaanse koloniale gebouwen zijn gebouwd op de fundamenten van de Inca’s.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 1 - 2025