• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 9/2017

  In memoriam: Frans Smits (1958-2017)

  Ideeënkanon

  Door: Rob Hartmans

  Op 27 juni overleed Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad. Hij was een bevlogen journalist, die veel heeft bijgedragen aan de populariteit van het vak geschiedenis.


  Frans Smits kwam van ver. Geboren in het Limburgse stadje Echt vertrok hij eind jaren zeventig naar Amsterdam. In zijn beleving was de afstand tussen deze twee plaatsen veel groter dan de krappe 200 kilometer die de routeplanner aangeeft. Limburg was in zijn ogen synoniem met provincialisme, katholicisme en kleinburgerlijkheid – een omgeving waarin het lezen van boeken allerminst werd aangemoedigd. Toen hij aankondigde dat hij geschiedenis wilde studeren, zeiden zijn ouders: ‘Ga toch iets nuttigs doen.’ Tijdens zijn jeugd in het ‘donkere Zuiden’ was er slechts één lichtbaken, namelijk zijn leraar Nederlands, Cyrille Offermans. Die schreef diepgravende essays in Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer, en stimuleerde de intellectueel hongerige scholier zijn horizon te verbreden.

  In veel opzichten betekende Amsterdam een bevrijding, al belandde hij aanvankelijk aan wat hij zelf de ‘culturele rafelrand’ van de hoofdstad noemde. Hoewel hij te angstig was om zich bij de kraakbeweging aan te sluiten, bewoog hij zich wel in het meer artistieke punkwereldje en heeft hij zelfs performances gegeven in galerie W139 in de Warmoesstraat. Achteraf zag hij hoe zwartgallig het wereldbeeld van dit milieu was. ‘Maar,’ vertelde hij ooit, ‘ik heb daar één ding geleerd: als je ontevreden bent over iets, of als je iets mist, dan moet je het zelf gaan doen. Dat punkethos, die do-it-yourself-mentaliteit, heb ik altijd nastrevenswaardig gevonden.’
   

  'Die do-it-yourself-mentaliteit, heb ik altijd nastrevenswaardig gevonden'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen