• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 9 september 2021

  Hoe Nederland bijdroeg aan de dreiging van nucleair terrorisme

  ‘Het tolereren van spionage is onverminderd gênant voor Nederland’

  Door: Teun Willemse

  Na de machtsgreep van de Taliban is Amerika bang dat de islamitische beweging jihadisten aan een Pakistaanse atoombom zal helpen. Bij dat doemscenario heeft Nederland een kwalijke rol gespeeld. In de jaren zeventig lekte kennis over uraniumverrijking vanuit Nederland naar Pakistan. Volgens Clingendael-onderzoeker Ko Colijn mogen we ons dat spionagedebacle nog steeds aanrekenen.

  De National Security Service (NSA) bracht eind augustus documenten naar buiten over de Amerikaanse voorkennis van de Pakistaanse atoombom. Daarin duikt geregeld de naam op van Abdul Qadeer Khan, de spion die in de jaren zeventig tekeningen over uraniumverrijking Nederland uit smokkelde. Volgens Colijn bevestigen de vrijgegeven documenten dat Amerika er bij Nederland op aandrong daar niets mee te doen.

  Wat deed deze Pakistaanse spion in Nederland?

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen