• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2008

  De inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan

  Moskou zakte steeds dieper weg in het Afghaanse moeras

  Door: Menno Bos

  Op Eerste Kerstdag 1979 vielen Sovjettroepen Afghanistan binnen. Een militaire operatie die slechts enkele weken had moeten duren, groeide uit tot een verblijf van een kleine tien jaar, en een ongekende opleving van de Koude Oorlog. Wat bezielde het Kremlin om hieraan te beginnen? Dankzij opengestelde Kremlin-archieven weten we nu het antwoord.

  De Sovjet-Unie heeft gedurende bijna de gehele twintigste eeuw een stempel gedrukt op de geschiedenis van het nabijgelegen Afghanistan. Verschillende Sovjetinterventies en een sterk op Moskou georiënteerd buitenlands beleid waren het gevolg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in 1965 - toen Afghanistan nog een monarchie was - een Afghaanse communistische partij werd opgericht. Deze viel echter spoedig uiteen in ruziënde facties.

  Aan het hoofd van de Khalq- of 'massa'-factie stond de oprichter van de partij, Nur Mohammed Taraki, die de heilstaat wilde bereiken door middel van een arbeidersrevolutie. De Parcham- of 'vlag'-factie stond onder leiding van Babrak Karmal. Hij richtte zich niet alleen op de arbeiders, maar zag meer in een brede, uit alle lagen van de bevolking samengestelde socialistische beweging.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen