• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2021

  4 vragen over Abdul Khan

  Splijtstof - Dirk van Delft

  Door: Teun Willemse

  Spionage, kernwapens, intimidatie en kwijtgeraakte dossiers: het zijn de perfecte ingrediënten voor een spannende geschiedenis. Maar wel een geschiedenis met een zwarte rand. In Splijtstof reconstrueert Dirk van Delft hoe uraniumverrijkingstechnieken in de jaren zeventig via Nederland naar Pakistan konden lekken. Aan de hand van de hoofdrolspelers − spion Abdul Khan en klokkenluider Frits Veerman – vertelt hij over het Nederlandse schandaal dat tot de Pakistaanse bom leidde. Binnenlandse en buitenlandse veiligheidsdiensten leken destijds meer oog te hebben voor de doofpot dan voor spionage.

  Waarom spioneerde Khan in Nederland?

  ‘Hij werkte voor FDO, een ingenieursbureau dat zich in opdracht van Urenco in Almelo bezighield met urianumverrijkingstechnieken. Hij was een vurig nationalist en zag met lede ogen aan hoe Pakistan Bangladesh aan India verloor. Toen India zijn eerste kernproeven deed, besloot Pakistan ook een bomproject te starten. Khan zag in dat hij als geen ander in staat was een atoombom te maken en bood zijn diensten aan. Toen zijn spionage eind jaren zeventig aan het licht kwam, werd hij in de buitenlandse pers uitgemaakt voor spion en dief. Die aanval maakte hem laaiend. Hij schreef de redacties brieven waar de honden geen brood van lustten, want hij zag zichzelf juist als nationale held.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen