• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2005

  Historische lichaamsdelen

  Door: Ton van Doorn

  De vlecht van Jacoba van Beieren, het hart van Lodewijk XVII, de middelvinger van Galileo Galilei en de haarlok van Beethoven. Door de jaren heen zijn er veel lichaamsdelen van historische figuren bewaard gebleven. De twaalf bizarste verhalen op een rijtje.

  12. De vlecht van Jacoba van Beieren (1401-1436)

   

  Uitgerekend in Dordrecht, in het museum Simon van Gijn, was de paardenstaart van Jacoba van Beieren te bewonderen. En dat terwijl Dordrecht het gezag van Jacoba nooit heeft erkend. De gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen probeerde in 1418 dan ook de belangrijkste havenstad van de Nederlanden in te nemen. Deze veldslag liep uit op een jammerlijke mislukking. Zoals haar leven eigenlijk een fiasco was, want ze slaagde er niet in zeggenschap over haar landen te krijgen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen