• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 7/2005

  Het verbod op ambtenarenstakingen in Nederland

  De geest van Kuyper waart nog rond

  Door: Sjaak van der Velden

  Met de worgwetten van Abraham Kuyper was het ambtenaren en rijdend spoorwegpersoneel tussen 1903 en 1981 verboden te staken. Nog in 1955 werden 62 'onrustige elementen' na een staking oneervol ontslagen, onder wie enkele helden van de Februaristaking. In 2005 stond het stakingsrecht in ons land staat nog steeds onder druk. Nederlandse stakers moesten het vooral hebben van steun door de Europese Unie.

  Voor de zomer van 2005 deden zich enkele opvallende arbeidsconflicten voor. Ze hadden weliswaar niet de omvang van de grote stakingen uit de jaren zeventig, maar zorgden wel voor de nodige discussies, omdat grote groepen burgers er last van hadden. Vooral de stakingen bij de Nederlandse Spoorwegen en andere openbaar-vervoerbedrijven waren voor sommigen aanleiding om zich af te vragen of er een verbod moet komen op dit soort werkonderbrekingen. Dat zou echter een stap terug zijn in de tijd.

  De stakingen bij de NS liggen velen nog vers in het geheugen. In 2000 en 2001 vond daar een massaal arbeidsconflict plaats. In 2004 staakten de spoorwegmannen en -vrouwen uit protest tegen de regeringsplannen rond het prepensioen en in 2005 legden ze weer het werk neer. Ook in de metaalsector hebben recent grote werkonderbrekingen plaatsgevonden en drie jaar geleden werd er wekenlang gestaakt door duizenden bouwvakkers.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen