• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2021

  Het monsterschip – Luc Panhuysen

  Tromp redde de Republiek

  Door: Eric Palmen

  Maarten Harpertszoon Tromp behaalde in 1639 een overwinning tijdens de Slag bij Duins. Die was te danken aan zijn briljante strategie. Luc Panhuysen schetst het portret van een zeeheld die het tij wist te keren.

  Voor een natie die prat gaat op haar zeehelden is het opmerkelijk dat de marine in de Republiek der Verenigde Nederlanden nogal stiefmoederlijk bedeeld werd als het om de verdeling van de financiën ging. Het grootste deel van het defensiebudget, zo’n driekwart, ging naar de landmacht. Pas onder raadpensionaris Johan de Witt - tijdens het eerste stadhouderloze tijdperk dus - kwam de ontwikkeling van de vloot boven aan het lijstje van prioriteiten te staan. De Witt gaf zijn steradmiraal, Michiel de Ruyter, de wind in de zeilen.

  Maarten Harpertszoon Tromp had met een heel andere situatie van doen toen hij in 1637 aantrad als luitenant-admiraal, zo maakt Luc Panhuysen duidelijk in Het monsterschip. Tromps voorganger Philips van Dorp had er een zootje van gemaakt. Bovendien verkeerde de vloot in een erbarmelijke staat. Personeel was moeilijk te werven. De ronselaars van de admiraliteit moesten concurreren met die van de VOC en WIC. Tromp berichtte de heren in Den Haag – de Staten van Holland, Staten-Generaal en stadhouder – dat hij zonder de beloofde versterkingen geen schijn van kans maakte tegen de vijand.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen